Bankari i Vlada najavljuju rast kredita pet odsto

Bez autora
Jan 25 2011

Većina banaka, poslovnom politikom za ovu godinu predvidjela je rast kredita za pet odsto, koliko je zacrtano i ekonomskom politikom Vlade. Ohrabruje najava banaka koja je istovremeno i potvrda ekonomskih projekcija Vlade, a to srednjoročno i dugoročno nije dovoljno ukoliko želimo brz ekonomski rast, ali se mora posmatrati u kontekstu ukupne ekonomske situacije i prilika ne samo u Crnoj Gori nego i šire. Razumljivo je da banke sa posebnim oprezom gledaju na odobravanje novih kredita, ali i će dobri projekti i pod povoljnijim uslovima od postojećih imati podršku bankarskog sektora koji je likvidan i spreman. Međutim, o procentima je nezgodno razgovarati. Ne može se na nivou esnafa govorati o mogućem nivou smanjenja kamata. Pravo svake banke je da kreira svoju politiku, a dosta je urađeno na smanjivanju pasivnih, odnosno kamata na štednju koje podstiču obaranje stopa na kredite.

Bankari i Vlada najavljuju rast kredita pet odstoVećina banaka, poslovnom politikom za ovu godinu predvidjela je rast kredita za pet odsto, koliko je zacrtano i ekonomskom politikom Vlade, saopšteno je juče nakon sastanka ministra finansija Milorada Katnića sa bankarima i Centralnom bankom na kojem se iza zatvorenih vrata razgovaralo o intenziviranju kreditne aktivnosti i sniženju kamata.

- Ohrabruje najava banaka koja je istovremeno i potvrda ekonomskih projekcija Vlade, kazao je ministar ali i ocijenio da to srednjoročno i dugoročno nije dovoljno ukoliko želimo brz ekonomski rast, ali da se mora posmatrati u kontekstu ukupne ekonomske situacije i prilika ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

Nezgodno o procentima

On je ocijenio da je razumljivo da banke sa posebnim oprezom gledaju na odobravanje novih kredita, ali i dodao da će dobri projekti i pod povoljnijim uslovima od postojećih imati podršku bankarskog sektora koji je likvidan i spreman.

Glavni izvršni direktor Erste banke Aleksa Lukić nije saopštio na koje povoljnije uslove privreda i građani u narednom periodu mogu računati. Kategorički je negirao tezu da banke ne žele da plasiraju novac u zdravu privredu.

- O procentima je nezgodno razgovarati. Ne možemo na nivou esnafa govorati o mogućem nivou smanjenja kamata. Pravo svake banke je da kreira svoju politiku, kazao je on i dodao da je dosta urađeno na smanjivanju pasivnih, odnosno kamata na štednju koje podstiču obaranje stopa na kredite.

Lukić ocjenjuje da su i dalje visoke pasivne kamate i da od njih dijelom zavisi i visina aktivnih.

- Treba stvoriti ambijent koji bi omogućio smanjenje kamatnih stopa što bi bio podstrek privredi da pokrene novi investicioni ciklus-kazao je Lukić priznajući da su bankari optimisti ali i da imaju dozu opreza.

Podrška oštećenim poplavama

Na jučerašnjem sastanku je dogovoreno i da se osmisli posebni program podrške domaćinstvima, kompanijama i preduzetnicima koji su pogođeni nedavnim poplavama.

Vlada i većina banaka, kako je objašnjeno, namjeravaju da naprave povoljniju kreditnu liniju koja će uskoro biti prezentovana.Poseban program podrazumijeva da banke razmotre mogućnost reprograma kredita u slučajevima u kojima preduzetnici i domaćinstva nijesu u prilici da servisiraju svoje obaveze. Svakom klijentu će se individualno prilaziti, saopšteno je nakon sastanka na kojem je razgovarano i o izmjeni zakonske regulative – zakona o izvršnom postupku i naplati spornih potraživanja.

Od Centralne banke se očekuje, kako je rečeno, da u kratkom roku definiše politiku prema svim bankama- posebno onima koje su pod mjerama. Zaključeno je da se kroz finalne izvještaje kontrole tačno utvrdi stanje i predlože naredni koraci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik